A magyar vállalkozóknak meg kell tanulniuk segítséget kérni
2024. április 15. írta: MajorZsuzsanna

A magyar vállalkozóknak meg kell tanulniuk segítséget kérni

Ahogyan az életünk számos területén, a cégünkben, üzletünkben, vállalkozásunkban is találkozhatunk elakadási pontokkal. Megoldhatatlannak tűnő problémákkal, akár a tervezés vagy később már a működési, gyarapodási szakaszban. Ilyenkor egy okos, tudatos vezető pontosan tudja, hogy érdemes külső segítséget kérnie egy olyan szakértőtől, aki a megfelelő kérdésekkel tudja kimozdítani. Dajka Gábor marketing szakemberrel beszélgettünk.
kepernyokep_2024-04-25_133558.png

Hogyan látod, mi a legalapvetőbb gond, ha egy elakadással, nehézséggel nézünk szembe a cégünkben?

A mindennapi munkám során azt tapasztalom, hogy a magyar üzleti kultúrában még mindig nem bevett szokás az, hogy az elakadásukkal küzdő vezetőknek azonnal az jusson eszükbe, hogy szakértő segítséget kérjenek. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor mondjuk egy pszichológus segítségére lenne szüksége valakinek. A legtöbben nem mernek lépni. Még mindig fogva tartják őket a félelmeik. Pedig később szinte mindig beigazolódik, hogy egyedül nem tudják megoldani az elakadásukat. Nem azért mert nem értenek ahhoz, amit csinálnak vagy nem profik a saját területükön. Hanem azért, mert másfajta nézőpontra lenne szükségük éppen, a fókuszpontok áthelyezésére. Én például ebben tudok segíteni a coach tevékenységemben.

Kicsit olyan lerágott csontnak tűnik ez a coach dolog.  Hogyan tudsz valós segítséget adni?

Nálam minden beszélgetés azzal kezdődik, hogy levesszük a napszemüveget. Vagyis lefejtünk minden mézes- mázos bullshit dolgot a problémáról. Nem lehet mellébeszélni akkor, amikor egy komoly probléma megoldását keressük. Tökösnek kell lenni. Van, aki nem mer beleállni egy ilyen beszélgetésbe, ők azok, akik később, 10-20 év múlva is ugyanazokat a köröket futják. Ha mi leülünk egy asztalhoz – ami lehet egy virtuális asztal is –, akkor a nulladik lépés az, hogy őszintén kimondjuk, mi a gond és abban azért ki a felelős.

Bár a szakma szabályai szerint, a business coachnak nem szükséges pénzügyi és üzleti ismeretekkel rendelkeznie, én mégis próbálok ezen a területen is többet nyújtani. Így a gyakorlati tapasztalat mellett, megszereztem az Európai Uniós pályázatíró, kötvény, részvény, tőzsde gyakorlati című alapkurzus, tőkepiaci üzletkötői hatósági képzés című papírokat. Mint tőzsdei befektető is aktívan tevékenykedem.

A coach szakma a lélektanra épül, így eljárok önismereti csoportokba és folyamatosan képzem magam több oldalról is, így lettem Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista, és elvégeztem az Ultrarövid Terápia, jó párkapcsolat alapjai, párkapcsolati kommunikáció, párkapcsolati játszmák, asszertív kommunikációs tréning, szorongás okozta megbetegedések, terápiájuk, érzelemszabályozás a gyakorlatban, transzperszonális és integrál filozófia és pszichológia című képzéseket, és még sok mást is.

Elvégeztem MiFID 2 speciális képzési programot, amivel a hozzám fordulót le tudom objektíven tesztelni, hogy valós képet kapjak a befektetési céljaikról, fenntarthatósági preferenciáikról, pénzügyi helyzetekről és veszteségviselő képességeikről. A coaching nem befektetési tanácsadás, a teszt segítségével azonban gyorsabban fel tudom mérni a vállalkozót. Kirajzolódik a személyisége, a kockázatvállalási hajlama, adott esetben az is, hol van az elakadási pont, amivel küzd. Nem vagyok és nem leszek mindenkinek szimpatikus, ezért sem tudok mindenkivel együtt dolgozni, ahogyan velem sem tud mindenki. Aki engem választ, az tudja, mire számíthat.

Mire?

Vér és könnyek. Csak viccelek. Őszinteségre. Arra, hogy biztos vagyok benne, már egyetlen beszélgetés után lesz olyan, amivel kapcsolatban a fejéhez kap és azt mondja: Bakker! Na, erre nem gondoltam! A legutóbbi könyvem, az Online Marketing és Pszichológia vásárlói rendszeresen ezzel keresnek meg. Mindig fel-fel bukkan egy AHA- élmény. Azután, hogy ezzel mit kezd, csak rajta múlik. Ki tudunk jelölni irányvonalakat, cselekvési tervet, büdzsét. Csak meg kell valósítani és közben folyamatosan reagálni a változásokra, nézni a hatást, finomítani a stratégiát. Ez azért melós dolog. De a fejlődéshez meló kell.

Ez azt jelenti, hogy egy folyamaton viszed keresztül azt, aki coachra jelentkezik hozzád?

Ha nyitott rá, és tényleg képes elindulni a kijelölt úton, akkor igen. Vannak, akiknek csak ez hiányzik. Vannak, akiknek különösebb elakadása sincs, csak egyszerűen nincs olyasvalaki a környezetében, akivel tudna beszélni a cégéről, a fejlődés lehetőségeiről. Az elmúlt években, főleg a Covid alatt, rengetegen vágtak bele online vállalkozásba, mégis csak kevesen tudtak talpon maradni. Ennek az egyik oka a bizonytalanság, görcsösség, perfekcionizmus és a döntésképtelenség. Gyakori elakadás a konkurensek alul vagy fölülértékelése, a nekik vagy éppen a szakmának való megfelelési kényszer is.

Hogyan néz ki nálad egy megbeszélés?

Egy ülés 60 perces, és érdemes 3-5 alkalomban előre gondolkodni. A találkozók online történnek, vagy akár személyesen, Heves vármegyében.

Itt lehet lefoglalni: https://webshop.dajka-gabor.hu/kereses/?string=60+perces+business

A legtöbb vállalkozónak nincs üzleti terve, emiatt arra sodródik, amerre a hajóját fújja a szél – ezért kiszolgáltatottá válik. Ha pedig döntéshelyzetbe kerül, akkor megtorpan, elbizonytalanodik, mert nincs egy átlátható terve. Mi ezt is meg tudjuk tervezni együtt.

Itt lehet megrendelni tervezést: https://webshop.dajka-gabor.hu/uzleti-terv-osszeallitasa/

Ha pedig valaki a könyvemet szeretné elolvasni először, az itt tudja megrendelni: https://webshop.dajka-gabor.hu/dajka-gabor-online-marketing-es-pszichologia/

 Mik a jövőbeli terveid? 

Abból nagyon sok van. Most leginkább az egyetemi tanulmányaimra koncentrálok, mert egy pár év múlva üzleti pszichológus diplomát szeretnék átvenni. Ez a papír több eszközt és jogosítványt fog adni a kezembe, amivel még hatásosabban tudok majd a vállalkozókkal foglalkozni. 

Akinek nincs rendben a lelke, annak nincs rendben az üzlete sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr118381583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása