Erdélyi hangulat költözött Makó szívébe - Megnyílt a Páva Apartmanház Folk - és Rendezvényudvar #értékesötletek
2021. július 31. írta: MajorZsuzsanna

Erdélyi hangulat költözött Makó szívébe - Megnyílt a Páva Apartmanház Folk - és Rendezvényudvar #értékesötletek

Makó új arcát mutatja nekem ma este, pedig már azt hittem minden oldalát, értékét ismerem. Táncos, zenés közösségi teret alakított ki Nyáguly Ildikó a Páva Apartmanház tulajdonosa Makón. Erdélyből hozatott fát, és segítőivel felépítették a Folkudvart. Erdélyi táncosok ropták,  népviseletben, autentikus zenére a táncparketten az udvar avatóján. Egy pillanatra úgy érzem, nem is Makón vagyok, hanem a Hargitán egy kis faluban lesek meg ősi, magyar titkokat. A magyarságunk a közös pont, a tánc, a nyelvünk, a génjeink.

 normal_60eac41d3cf70.jpg

SZPONZORÁLT TARTALOM

normal_60eac99b11bf6.jpg

Pogácsa, levedulaszörp és rozé bor- a nyár egyik legmelegebb napján jól esik a hűsítő. Az asztalok körül gyerekek, idősek és fiatalok. Mint egy családi rendezvény. A színpadon zene szól, táncosok ropják. Jó nézni a színes szoknyák pörgését, hallgatni a népi strófákat, lábbal dobolni a ritmust. Összenézni a másik asztalnál ülőkkel, együtt tapsolni, lazulni az árnyékban.

normal_60eac7b58c513.jpg

Ha nem tudnám, hogy Makón vagyok, azt hinném az erdélyi Hargita megye valamelyik falujában, az egyik háznál vagyok vendég.  Mintha valami ősi titkot látnék: a magyarság régi, igaz gyökereiből feltörő táncot, ami apáról fiúra szállt, hogy 2021-ban még mindig fennmaradjon eredeti szépségében, és megleshessem.

normal_60eac4050510f.jpg

Nyáguly Ildikó, mint jó házigazda sürög-forog a vendégek között, hol poharat tölt, hol videót készít a műsorról, hol megáll egy jót beszélgetni. A Páva Apartmanház tulajdonosa, nekem azonnal visszaköszön benne az erdélyi emberek meleg vendégszeretete. Nem is véletlen. Ildikó Csíkszeredán született, de már régóta Makón él.

A családja egy része azonban még a régi, Nagy- Magyarország területén él. Ők is itt vannak most. Bodor Tibor Erdélyben, Hargita megyében lakik, Gyimesfelsőlokon, ő Ildikó unokatestvére, és nem mellesleg a Kesice hagyományőrző néptáncegyüttes vezetője. A Fölszállott a Páva című műsorban is szerepeltek, ahol a középdöntőig jutottak. A táncosokkal hetente próbálnak otthon. 

normal_60eac9b9b7a95.jpg

 A Folk- és Rendezvény udvarról azt mondta, nagyon örül neki, hogy felépítették, és táncolhatnak itt. Több napot töltöttek most az apartmanban, és a közeli Hagymatikum Gyógyfürdőben. Az utazásukat a magyar állam Csoóri- pályázata segítette. "A magyar ember bújában és örömében is sír. Ha táncról beszélünk, nem szólhat másról, csak vígságról, örömről jó kedvről. Habár a csángó lassú magyarosban az ember a búját, bánatát is el tudta énekelni"- mondta Tibor.

normal_60eac4376af67.jpg

A fiai is, ifjabb Bodor Tibor és Bodor Botond is a táncosok között ropta. Tibor arról mesélt a cikkhez készített videóban, hogy mennyire jól esik neki magyar forinttal fizetni, és magyar szót hallani nálunk. És valóban nem létezik olyan beszélgetés a szórványmagyarokkal, amiben ne sajdulna fel Trianon. Ma sem. Ha csak egy fél mondatban is, de kibukik belőle, mégiscsak haza jönnek ide, hozzánk. Szinte születése óta táncol, azt mondta a videóban, "genetikailag belekódolt", az apjától, ő pedig az ő apjától tanulta.

normal_60eac9e8ca02b.jpg

"Ez a cipő, ami rajtam van, már több mint 100 éves. Nem családi, de a szomszédból való örökség, kölcsönadták!"-  mutatta lelkesen Póra Jácinta, gyimesi csángó népviseletének egyik értékes darabját. Ebben táncolt. A mellénye mintáiból látszik- mutatja a videóban -  gyimes melyik tájáról való, a viselőjének hány gyermeke van, mikor ment férjhez. A Páva Apartmanház Folk- és Rendezvényudvarán állva látom, hogy Ildikó mosolyog, ahogy nézi a táncot. Büszkeség van az arcán és hála. Néha felém fújja a szél az erdélyi fa finom illatát. Minden darab, minden gerenda és léc Erdélyből származik. Ez mindenképpen hozzáad egy fontos értéket az egészhez.

Ildikó mesélt róla, hogy: "Köszönet illet minden barátot, szakembert és családtagot, akik segítettek a megvalósításban. Tankó Árpádnak, aki az építő volt, Bodor Tibornak, Gruber Misinek, Kis Zoltánnak, Bojkovic Sebastiannak és nem utolsó sorban D. Nagy Katának és kedves családjának. Azt szeretném, ha nagyon sokan jönnének ide. Akár bulikat, fellépéseket tartani, ballagást. Határtalan lehetőségeink vannak. Még meg sem nyitottuk ezt a részt, de már lánybúcsút szerveztek.

Azért is kényelmes választás, mert akár egyszerre ki lehet venni az egész apartmant mind a 7 szobájával, és így ideális helyszín ottalvós rendezvényekhez. Itt vagyunk Makó központjában, nagyon közel van a fürdő, szép kényelmes szobáink vannak. Itt van ez az udvar, nagyon jó az akusztika, zárt rendezvénytér is van, hangosítási lehetőséggel. Minden adott egy tökéletes rendezvényhez."

normal_60eac74eba21f.jpg

Sétálok egyet a műsor után az asztalok között. Egy kisfiú buborékfújóval rohangál, egy szerelmes pár éppen koccint, és összesúg valamin, az idősebbek történetmesélésben vannak. Otthonos, baráti hangulat van. Az éjszakába nyúló beszélgetések lehetőségével, tánccal, zenével, finom borokkal és ételekkel. Makó új arcát mutatja nekem ma este, pedig már azt hittem minden oldalát, értékét ismerem.

normal_60eac771811b9.jpg

Most mégis egy új érzés bontakozik ki bennem: jó vendéglátóként ideje egy asztalhoz ülni azokkal, akik fontosak nekünk. Megosztani a makói értékeket, élményeket, közös kapcsolódási pontokat, hasonlóságokat keresni. Felfedezni újra valami ősit és szépet, és megosztani egymással.

 A PÁVA Apartmanház elérhetősége : https://www.facebook.com/cazaremako

Ha szeretnél te is egy hasonló cikket magadról, a vállalkozásodról írj nekem az info@hirmenedzser.hu e-mail címre.

 Major Zsuzsanna, hírmenedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1816644016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása