Tavaly 1 hektár méhlegelőt ültetett a makói Szabó Olivér a Méhbarát Mozgalomban
2024. január 03. írta: MajorZsuzsanna

Tavaly 1 hektár méhlegelőt ültetett a makói Szabó Olivér a Méhbarát Mozgalomban

A Méhbarát Mozgalomhoz csatlakozott 2023-ban minden egyes Szabóméz vásárló, hiszen 100 forint került a közös kasszába a vásárlásaik után. Ezt a pénzt arra fordították, hogy méhlegelőket alakítsanak ki, Makón és a város környéki földeken. 

meheteto-1536x1152.jpg

Hatalmas köszönet jár mindenkinek, aki bármilyen módon csatlakozott a Méhbarát Mozgalomhoz. Az egyelőre egy hektárnyi területet 2024-ben szeretnénk megduplázni! Emellett Méhetetőket is létrehozhatunk a lakótelepeken, a lapostetőkön- írta Olivér a wwww.szabomez.hu oldalon. Kifejtette:

"A mozgalom célja az, hogy méhlegelőket alakítsunk ki szerte az országban, és ezzel minél nagyobb életteret adjunk a kis barátainknak, ahhoz, hogy szorgosan gyűjtögetve porozzák be a virágokat, állítsák elő a mézet, és mindemellett a használt földterületet is tápanyagban gazdagabbá teszik. Ezzel a mozgalommal mindenki nyer."

A méheknek egy évben nagyjából 60-70 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű nektárt gyűjtsenek. Ebben az időszakban nagyon aktívan dolgoznak, hiszen  a napraforgó, repce és akácon kívül kevés virág található ilyenkor a környezetünkben. Rövid idő alatt sok nektárt kell összeszedniük, ráadásul az időjárás is közbeszólhat. A beporzó növények, amikre szert tehetsz a Méhbarát Mozgalom tagjaként, márciustól októberig folyamatosan ellátják a méheket virágporral és nektárral. 

"A mézelő méheknek kétmillió virágból kell nektárt zsákmányolniuk egyetlen kilogramm mézért. Ráadásul ehhez akkora távolságot tesz meg, mintha háromszor körberepülné a földet! Bizony! A méhek szorgalma, munkabírása és összetartása példaértékű. Segítsünk nekik!"- kéri a felhívásban a méhész.

Ha csatlakozol a mozgalomhoz, ajándékba kapsz egy csomag méhbarát repcemagot, amit te ültethetsz el.1 méhbarát csomag tartalma 50 beporzónak szolgál táplálékul. Neked csak 5 perc, 50 méhnek viszont az élete múlhat rajta.

Köszönöm mindenkinek, aki eddig csatlakozott hozzánk! Ez egy hatalmas, közös siker és egy jó cél, amit tovább tudunk még vinni. Létrehoztunk egy Facebook- csoportot, ahol megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat és beszélgethetünk a további terveinkről is.

Itt tudtok csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/mehbaratmozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2518375141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása