Erzsike 1989 óta segít megtalálni a legjobb könyvet! #értékesötletek
2017. október 06. írta: MajorZsuzsanna

Erzsike 1989 óta segít megtalálni a legjobb könyvet! #értékesötletek

Imádja a szakmáját. Nem csak azért, mert könyvek között lehet, hanem azért is, mert szereti, amikor a vevőnek segít megtalálni a könyvet, amit ajándékba adna, hasznos fejlesztőt a gyermekeknek, vagy egy új, izgalmas olvasnivalót. Lengyelné Szűcs Erzsébettel készítettünk interjút.

 fajl_000.jpeg

PR CIKK/REKLÁM/HIRDETÉS

Mi volt a legértékesebb ötlete és hogyan építette fel?

Lengyelné Szűcs Erzsébet tulajdonos, Kincskereső Könyvesbolt: Nem ötletről, inkább egy folyamatról beszélnék. 1976-ban festőszerszám készítőként kezdtem vállalkozói életemet. Azt a vállalkozásomat elsősorban a rajzolás szeretete miatt indítottam, ugyanis a gumihengerek mintáit –mellyel a falfelületeket díszítették- magam terveztem. A festőhengerek használata azonban lecsökkent és az 1989-re kiépített piacom –sok festék-háztartási bolt  a privatizáció miatt bezárt, tulajdonost cserélt- megszűnt. El kellett gondolkoznom, hogy mivel is foglalkozhatnék?

Kereskedelmi Szakközépiskolában érettségiztem, ami  igen sokféle  kereskedelemi  tevékenységre feljogosított. Több mindent ki is próbáltam, de hamarosan kiderült számomra, hogy legközelebb a könyvkereskedelem áll a lelkemhez. A könyvkereskedelem, amiről azt vallom, hogy sokkal több annál, mint egy termék, jelen esetben egy könyv eladása a vevőnek. S nekem mindig nagyon fontos volt, hogy szeressem, azonosulni tudjak azzal, amit csinálok. Így  több próbálkozás közül, ez lett a végleges döntés.

A már lebontott városi könyvtár kicsiny üzlethelyiségében kezdtem, de az a mérete miatt nem volt alkalmas egy bolt tér kialakítására. Amint lehetőségem adódott, átköltöztem  a  Korona butiksorra. Itt van az üzletem azóta  is: a Kincskereső Könyvesbolt. Névválasztáskor természetesen a  Móra Ferenc  novella címe inspirált, de hiszem, hogy átvitt értelemben is megállja a helyét ez a név,  hisz ebben az üzletben  valóban nagyon sok kincs van, szellemi és tárgyi egyaránt.

fajl_000_7.jpeg

A családból hoztam azt a szemléletet, hogy a vevőt ki kell szolgálni, a lehető legteljesebben kell  kiszolgálni.  Ez a gondolat vezérel akkor is, amikor a boltom árukészletét  alakítom ki. Igyekszem  „rendszerben” gondolkozni. Fő profilom természetesen a könyv, de például  a kreatív könyvekhez  lehet az írószerekből, a kötésről szóló könyvekhez minőségi  fonalakból választani.

Gyerekeknek  mesekönyvek, ismeretterjesztő kiadványok foglalkoztató füzetek mellett  a tanulást minden szinten segítő kiadványokat is ajánlok.

fajl_000_1.jpeg

Fiataloknak ifjúsági regények,  népszerű, sikerlistás könyvek, kötelező olvasmányok  kaphatók. Szeretik az idegen nyelvű és kétnyelvű olvasmányokat is. Hangszeres zenetanuláshoz kottákért sem kell már Szegedre utazni, mert kottákat is árulok. S ha valaki olyan könyvet keres, ami már csak antikváriumban kapható, akkor azt is beszerzem. Boltomban a  különböző címletű könyvutalványok  is  megtalálhatók.
fajl_000_5.jpeg

Felnőtteknek szépirodalom, történelmi regények, krimik, ismeretterjesztő kiadványok, szakácskönyvek,  kertészeti, lakberendezési, sport témájú könyvek sokasága található a polcaimon. Népszerűek az egészség, pszichológia, ezotéria, sőt bizonyos vallási témájú könyvek is. Sokan szeretik a köveket, az ezekből készült karkötőket, nyakláncokat. Igazi különlegesség az a kagylóban lévő gyöngy, melyhez a kagyló feltörése után lehet hozzájutni és behelyezni a hozzá csomagolt  nyakláncon lévő foglalatba.

fajl_000_8.jpeg

Mivel  Makón most már elmondhatjuk, hogy az idegenforgalom is jelen van, a turistákra gondolva árulok képeslapokat, hűtőmágneseket, újságokat, folyóiratokat.

Nem csak könyvet árul, de közösséget is szervezett maga köré. Szerzőket és előadókat is  meghívott.

Igen nagyon jó ötlet volt az olvasótalálkozók szervezése, előadók –akik egyben könyvek szerzői is voltak-meghívása. Így  járt a városban: Jókai Anna, Popper Péter,  Dr. Csernus Imre, Dr. Zaher Gábor, Schaffer Erzsébet, P. Bodzsár Erzsébet. Szívesen szerveztem ezeket a rendezvényeket, mert sok embert elértek. Ha lesz rá lehetőségem, ismét lesznek hasonlóak.

fajl_000_4.jpeg

Mi az amire a legbüszkébb?

Talán arra, hogy 1976 óta vállalkozóként és 1989 óta könyvkereskedőként tevékenykedem.  Persze ehhez kell egy támogató családi környezet is, ami nekem mindig megvolt a férjem és lányaink  személyében. A kitartás és a vevő tisztelete is fontos. Ha valaki keres egy könyvet, de éppen nincs készleten, mindent elkövetek, hogy beszerezzem, még ha régi, vagy igen ritka könyvről  is van szó. Az  emberek nyitottak a segítőkészségre, kedvességre, figyelemre. Nekem is jól esik tőlük a visszajelzés a legközelebbi találkozáskor, hogy mekkora örömet tudtak szerezni  az itt vásárolt ajándékkal.

fajl_000_6.jpeg

Milyen a jó könyv?

Más ma a jó könyv, mint mondjuk 20 éve volt. A mai embert annyi  impulzus éri, hogy nem csak érdekesnek, izgalmasnak kell  lennie  egy könyvnek, hanem látványosnak, szépen illusztráltnak is.

Mit olvas az, akinek könyves boltja van? Én most Jojo Moyes könyveit szeretem nagyon, de szivesen  olvasok makói szerzőktől is.

Mi a legnagyobb álma?

Egy nagyobb üzlethelyiség, hogy azt a sok szép, értékes dolgot, ami itt található, áttekinthető, hozzáférhető  módon be tudjam mutatni.

Mit javasol azoknak, akik most indulnak el az útjukon? 

Legyenek nagyon felkészültek , kitartóak, kreatívak, mert  a szerencse önmagában nem elég. Sok munka és idő kell ahhoz, míg egy vállalkozás beírja magát a köztudatba. Lengyelné Szűcs Erzsébet tulajdonos, Kincskereső Könyvesbolt

 Major Zsuzsanna, újságíró

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3312933889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása