A láthatatlan betegség, ami ketyegő bomba lehet a női testben!
2018. június 30. írta: MajorZsuzsanna

A láthatatlan betegség, ami ketyegő bomba lehet a női testben!

Döbbenetes, milyen statisztikát közölt az Endoblog arról, mennyire nem ismert betegség az endometriózis. A nők 67!!! százaléka nem is hallott róla, a diagnózisa előtt. Én sem, pedig újságíró vagyok. Nincs róla elég hír. Értitek? yellow-926728_960_720.jpg

Többen mondtátok, hogy ha én nem írok róla, nem posztolok néha, nem olvastok, hallotok róla, nem tudjátok, hogy van ilyen betegség. Ezért folyamatosan ébren tartom a hírközlésemben. 

Amikor nálam is ezt diagnosztizálták, fogalmam sem volt róla, mit jelent. Ezért duplán megijedtem. Persze, az orvos elmagyarázta, megműtöttek, kezeltek, olvastam, videókat néztem, megoldásokat kerestem. Ez 3 éve volt., és sosincs vége, mert ez egy krónikus, örök életen át tartó betegség. Bármikor visszatér. 

Nagyon sok dolgot helyre kell tenni. Mindenkinek hallania kell róla, hogy ismerje, tudja, mit kell vele kezdeni, és azután meggyógyulhasson, vagy azonnal kezeljék, és ne legyen nagyobb baj. 

j2_endometriozis_infographic_20180319.jpg

"Az Együtt könnyebb Női egészségért Alapítvány hiánypótló kutatást készített februárban, endometriózisban érintettek körében azzal a céllal, hogy még jobban megértsük, hogyan befolyásolja ez a krónikus betegség a nők életét. 684 válasz érkezett az online kérdőívünkre két hét alatt. Nem reprezentatív felmérésünk rávilágított arra, hogy a betegséggel járó fájdalom nagy mértékben rontja a nők életminőségét. "- olvasható  felmérés eredményeit közlő cikkben.

Elképesztő dolgok olvashatóak ki: 

  • A nők 67 százaléka nem hallott a betegségről
  • 82%-nál fájdalmas a menstruáció
  • A nők több mint 10%-a átlagosan 10 évet várt a diagnózisig
  • A nők 56%-ának önbizalmára negatívan hat
  • A betegek harmada meddőséggel küzd
  • Magyarországon 200.000 nő lehet érintett!

 

A fájdalmas menstruáció nem normális! Lehet endometriózis miatt! Ki kell vizsgáltatni!

"A kérdőív kitöltőinek 85 százaléka már átesett endometriózis műtéten, 40% már többször is. 38% hormonális kezelés alatt áll (beleértve a gyógyszert is). 12% alternatív terápiát választott, 18% pedig tünetmentes és csak kontrollra jár. "

Ez egy nagyon nehéz betegség. Lelkileg, testileg, mindenhogy. Meg kell értenünk, ismernünk, beszélnünk kell róla. Ez lehet az első lépés a megoldásához. Ha neked is endód van, kérlek, beszélj róla.

Major Zsuzsanna, újságíró, hírmenedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7614081767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása