Gyermekkorunk játékai újratöltve! #értékesötletek
2017. november 19. írta: MajorZsuzsanna

Gyermekkorunk játékai újratöltve! #értékesötletek

Te még emlékszel arra, hogy mi volt a saját gyermekkorod kedvenc játéka? Milyen érzés lenne újra kézbe venned? Az eredeti, igazi kedvencedet, ami visszarepít a múltba, az izgalommal, élményekkel és illatokkal teli felhőtlen gyermekkorodba? Van egy jó hírem.

23756224_1800769553267241_3122041_n.jpg

PR CIKK/REKLÁM/HIRDETÉS

Ez az a mese, ahol most az álmod valóra válhat!

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy nagyfiú, napjainkban, aki a gyerekkori barátjával összefutott egy osztálytalálkozón. Cserna Péter, mert ez a fiú becsületes neve, a barátjával, Orbán Ferenccel, szerettek játszani, még kisfiúként, a régi szép időkben. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen minden normális kisfiú szeret játszani.

figures-1010678_960_720.jpg

Az már sokkal meghökkentőbb, hogy az osztálytalálkozó után, egy kósza gondolatnak köszönhetően, ez a két jó barát, immáron felnőtt férfiként úgy gondolta, hogy újra játszani szeretne. Méghozzá azokkal a játékokkal, amiről ma már csak nosztalgiázhatnak – azért, mert nehéz szülőként választani sok olyan játék közül, amiben a külcsín nagyobb, mint a belbecs, avagy csak egy papírlap jelenti a magyar leírást.

Így született meg a Retro Games ötlete.

Péterék nem sokat vacilláltak, munkához láttak és előszedték minden emléküket a régi kedvencekről.

 16641053_1412649562107920_6262927395610214744_n.jpg

Péter, milyen akadályokba ütköztetek az ötlet megvalósítása alatt?

A Novoplast játékokról beszéltünk: először a POLICE 07-et kutattuk fel, majd az Ezüst-tó kincsét, később a vásárlók javaslatára - mivel mi nem ismertük - a Mesék titka játék is képbe került.

A legkevesebb archív anyagot a POLICE 07-ről találtuk, ezért a játékot új grafikával és módosított játékmenettel készítettük el POLICE 07 Reloaded néven. Ez volt az a játék, amivel úgymond teszteltük a piacot, hogy mennyire fogadó kész arra az elgondolásra, miszerint a mi korosztályunk szülőként úgy szeretne a gyerekeivel játszani, hogy közben ő is egy kicsit gyerek lehet.

p07_doboz.jpg

A jó visszajelzések hatására nekiálltunk a legnehezebb falatnak az Ezüst-tó kincse kiadásának. Ez azért volt nehéz, mert egyrészt egy silány kalózjáték már a piacon volt, másrészt egyesek úgy gondolták, hogy védjegyként a játék elemeinek levédésével - kiadási szándék nélkül - egyszer jó üzletet tudnak kötni.

Mi úgy gondoltuk, hogy a legjobb út az a becsületes, ezért a jogi megoldást választottuk, amire nagyon büszke vagyok: a védjegyek visszakerültek a szerzőkhöz és mi a szerzőktől vásároltuk meg a kiadási jogot.

Felvidéki András Munkácsy-díjas művésszel, aki az eredeti játéklapot és szerencsekártyákat készítette, új kiegészítő kártyákat is összeállítottunk, hogy mozgalmas és még színesebb legyen a játék.

A Mesék titka kiadása is érdekes volt: mikor megtaláltuk a játékot készítő grafikusokat és felajánlottuk, hogy szívesen kiadjuk újra, nem hitték el, hogy van, aki először üzletet köt, kifizeti a megállapodott díjat és megcsinálja, amiben megegyeztek. Hát, ezek volnánk mi a Retro Games-nél.

 p07_dr_faktor_nyomaban.jpg

Mit szóltak ehhez a saját gyerekeitek?

Hobbiként dolgoztunk és dolgozunk - a gyerekeink szerint a Mikulás manó-gyárában.

A munkánkat az is nagyban inspirálta, hogy folyamatosan ajándékozási problémákkal küzdöttünk. Nem találtunk olyan játékokat a piacon, amit mi igazán szívesen a saját fiaink kezébe adtunk volna, és mi is boldogan ülünk melléjük a szőnyegre.

A gyerekek is részt vettek a kiadásban: Barnabás fiam elolvasta Karl May regényét, hogy megtudjuk mi az "kalumet" (ami, az eredeti szerencsekártyán el volt írva).
not-ludo-1745964_960_720.jpg

Milyen új élményeket nyújtottak nektek ezek a régi játékok?

Nagyon izgalmas volt számunkra az egész folyamat. Nem csak maguk a játékok, hanem az újraálmodásuk is, hiszen igyekeztünk minden apró részletre odafigyelni. Pontosan úgy nézzenek ki és olyan élményt nyújtsanak, mint az eredeti változatuk.

nyomzasijelentespromo.jpg

Ez sikerült is nekünk, úgy érzem, hiszen akadtak olyan felnőttek, akik megosztották velünk a játékok nyújtotta élményeiket:  egy hölgy a 30 évvel ezelőtti játék levelezőlapját küldte vissza nekünk. Egy másik, felnőtté vált kislány, költözés során előkerült, sok évvel ezelőtti karácsonyi kívánságként megírta, hogy szeretné megkapni a Mesék titka játékot. Akkor, sajnos a szülei nem tudnák ezt megvalósítani. De tavaly igen! Valóra vált egy kislány álma általunk.

mt_kivansag.jpg

Voltunk a játékunkkal az M1 Balatoni nyár Rendőrnapi kiadásában.

Közben igyekszünk modernizálni is a játékokat: rendőri hajsza adminisztrációját például telefonos applikációban is el lehet végezni.

Reméljük, vannak még olyan emlékek, így 30 év távlatából, amelyek megvalósítását a 30 - 50 éves korosztály és a gyermekeik is szívesen látnának ismét a polcokon!

 

 

Tomori Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7713293805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása