Weisz Fanni utódja lehet ez a hallássérült fiú? #értékesötletek
2017. június 03. írta: MajorZsuzsanna

Weisz Fanni utódja lehet ez a hallássérült fiú? #értékesötletek

Pongó Márk nagyon csendes fiú. Nem csak azért, mert nagyon figyelnie kell arra, hogy mit mondanak neki mások, hiszen szinte már teljesen süket, hanem azért is, mert szerény. Rendezvényeken szokott zenére jelelni, azt mondta azért, hogy mások is hallhassák így a zenét. Álma, vágya, hogy jogosítványt szerezzen.

18835407_2015709845109972_483646315_n.jpg

Egyetlen gombóc citromos fagyit fogadott el Márk tőlem a csanádpalotai cukrászdában, ahol találkoztunk. Édesanyja kísérte el. Márk hallókészülékkel még hall, 15 éves, így kiskorú, vagyis kizárólag szülői engedéllyel nyilatkozhatott nekem. Látszólag meg is nyugtatta, hogy nem egyedül van, ez mégiscsak egy furcsa szerep, egy interjúhelyzet. Megkértem, hogy mutatkozzon be nektek egy rövid videóban, itt láthatjátok.

Én is csak az interjú előtti beszélgetésből tudtam meg, hogy négyen testvérek, és hogy a család a Csongrád megyei kisvárosban: Csanádpalotán él. Jó volt látni, ahogy anyukája Márkóra néz, ő nem akart nyilatkozni, azt mondta, nem szeretne, de szívesen beszélgetett velem, vagyis inkább Márkot segített megérteni. Láthatóan odafigyel arra, hogy a fiát ne zavarja, hogy mások szerint más. Még előttem is elmondta neki, bármi lenne, bárhogyan lenne, ők akkor is szeretnék, és szeretni is fogják. Becsületességre nevelték, arra hogy tisztességgel éljen, szorgalmas legyen. Ez meg is látszik a jegyein, a fiú jó tanuló.

Márkra az egyik rendezvényen figyeltem fel, ahol zenére jelelt. Azt mondta, azért szereti ezt, mert így segíthet megértetni azokkal is a zeneszámok szövegét, ha magát a dalt nem is tudja közvetíteni, akik nem hallhatják. Szegedre a Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe jár. Általános Iskolás, jövőre már ballag. Azt mondta, szeret ide járni, sok barátja van, és udvarol is egy lánynak. Szeretne továbbtanulni.

_d3p1031.jpg

fotó: Bornemissza Péter

Az intézmény egyébként hallássérült gyermekek tanításával foglalkozik. Márk elmondta, nagyon hálás minden tanárnak, külön köszönettel tartozik Fodorné Czókoli Tímeának, aki rendezvényekre vitte, neki köszönhetően jelel a fellépéseken. Elmesélte azt is, hogy néhány éve indult a helyi Ki mit tud?- on, amit meg is nyert akkor, ez nagyon sokat jelentett neki. Márk szépen beszél, mert ugye még valamennyire hallja a saját hangját, így tudja javítani, kontrollálni. Vasárnaponként indul vissza a suliba, Szegedre, és pénteken megy haza, hét közben tehát nincs otthon.

A legkisebb testvér asztmás beteg, és sűrűn kell otthon lenni vele, egy kis házban laknak, ahol nincs minden gyermeknek külön szobája, de a szülők dolgoznak a házon, szeretnék átalakítani. Sosem kértek senkitől semmit, most sem tennék. Pedig hát, elmondtam, hogy egy ilyen cikket, ha sokan olvasnak bizony nagy nyilvánosságot hozhat, és ki tudja, talán lesz valaki, aki segít egy zsák cementtel, némi alapanyaggal, homokkal, bármivel.  pr.png

fotó: promenad.hu

A legnagyobb álma az, hogy letehesse a jogosítványt. Az Origo írt róla, hogy a hallássérültek is kaphatnak jogosítványt, és a meghosszabbítást sem kötik újabb orvosi vizsgálathoz.  "A hallássérültek semmilyen felmérés szerint sem okoznak, vagy szenvednek el több balesetet, mint ép társaik."- írják.

Hogy Márk lehet-e Fanni utódja, amit a címben írtam, nem tudom. Az biztos, hogy nagyon jó úton halad afelé, hogy a szerepléseivel megismerjék, jobban elfogadják a siketeket, és szívesen vállal fellépéseket, szereplést. Én nagyon szorítok neki, hogy az út, amin elindult segítő kezekkel legyen tele, és hogy mielőbb teljesüljön az álma. 

Köszönöm, hogy elolvastad Márk értékes ötletét, sztoriját. Segíts egy megosztással, hogy minél többen hallhassanak róla.

Major Zsuzsanna, majormedia.hu

Likeold facebook oldalunkat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr712561493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása