Hatalmas, illatozó sültek, gőzölgő pörkölt, bőséges adag ebédek, ínycsiklandó hús- és gyümölcsleves… csak néhány dolog, ami miatt az egykori Zöldért konyha belopta a szívünkbe magát. Sikere töretlen, most Erdei Konyha néven üzemel. Az ételek pedig választékosak, kiadósak és megfizethetőek.
PR cikk/ reklám/ hirdetés
Az ismert makói, Bárány utcai Zöldért Konyha 1977-ben nyitott meg és elsősorban a dolgozóinak biztosított ebédet. Később, amikor megszűnt a szervezet, bérbe adták a helyiségeket. A vendéglátó résznek több tulajdonosai is volt azóta. Története utoljára 2021 júliusában vett új fordulatot, ekkor nyitott meg az Erdei Konyha, aminek a vezetője Erdei Szilvia. (Előtte, egyébként az Andi Konyhát édesanyja üzemeltette ugyanitt, ő most Apátfalván működteti az Andi Csárdát.)
Szilvinek nem volt ismeretlen terep a vendéglátás. Korábban a 601 konyhán szerzett tapasztalatokat, később pedig édesanyja mellet is dolgozott. Elvégezte az ehhez szükséges képzéseket is. Jelenleg a konyhafolyamat összes részét átlátja. Ha kell, be tud segíteni a főzésbe, beáll a kasszába. A konyhai teendők irányítása is teljes mértékben Szilvi felelőssége. Összesen 16 dolgozó munkáját koordinálja. Az étlapot is ő maga állítja össze.
"Nagyon fontos számomra, hogy a vendégek mindig új ízekkel találkozzanak, amellett, hogy a közkedvelt ételeinket a választék között tartjuk, próbálok egészségesebb alternatívákat is bevezetni. Például az őszibarackos salátát és fűszeres joghurtos csirkemellet is felvittem az étlapra" – mesélte.
Az étterem kínálata az alapvető hagyományos ételektől kezdve az új, kreatív fogásokig terjed. Természetesen kerülhet a menünkbe saláta, savanyúság, sütemény és jégkrém is, hűsítő italok és kávé. Az adagok pedig bőségesek.
Az étkező részen 150 főig kényelmesen elférnek, így gyakran tartanak itt esküvőket, ballagásokat és egyéb családi összejöveteleket. Közkedvelt helyszín a különleges alkalmakra is az Erdei Konyha. Van egy kisebb terem rész is, kifejezetten a rendezvényekhez.
Szilvi nagyon szereti, hogy közvetlen kapcsolata van az emberekkel, hiszen sokat találkozott velük már korábban is a konyhán. Bár most a 4. fiával CSED-en van, azért néha beugrik megnézni, hogy minden rendben van-e.
„Nagyon szeretem, amikor érkeznek a vendégek, és mindenkivel lehet pár szót váltani. Kihajolok az ablakon, megkérdezem:
’Kedveském, hogy van? Milyen volt a nap?’
Van, akin látszik, hogy azonnal mosolyog, hogy ez a kis gesztus sokat jelent neki éppen. Nagyon sokan járnak hozzánk régi, visszatérő vendégek, őket már jól ismerem. Szeretem a beszélgetéseket. Ide nemcsak enni jönnek az emberek, hanem közösen eltölteni egy kis időt. Lehet beszélgetni, megtárgyalni a napot és a történéseket. De a kiszállításnál is ugyanez van” – mesélte.
Ez elsősorban az idősebb vagy nehezen mozgó vevőknek jön jól. A futároknak ilyenkor lehetőségük adódik arra, hogy rájuk nézzenek. Olyan is előfordult, hogy szóltak a szomszédoknak, rokonoknak, ha esetleg nem nyitott ajtót senki, vagy a tegnapi ebéd még mindig a kapunál volt. Ezek apróságnak tűnnek, mégis nagyon sokat jelenthetnek adott esetben. A gondoskodást, az odafigyelést. Ezenkívül házhoz rendelni is lehet nemcsak helyben, hanem az interneten elérhető étlapról is, telefonon. Többféle szolgáltatást alakítottak ki az évek során.
„Nekem nagyon jól esnek a visszajelzések. Amikor valaki azt mondja, hogy ’ilyen finomat még nem ettem’, vagy ’jaj, olyat főzzetek, mint a múltkor, mert az annyira jó volt.’ Ez éltet, erőt ad és lendületet a nehezebb napokon is” – összegezte.
Szilvi mosolygós, lendületes anyuka és üzletasszony egyben, a családi életet és a vállalkozást is remekül összhangba tudja hozni. Férjével 4 gyermeket nevelnek. Azt mondta, otthon és az üzleti életben is határozott és néha szigorú, de máshogyan nem is tudna mindent kézben tartani. Kifejtette: „Úgy vagyok vele, hogy amit én elvárnék másoktól, úgy viselkedem én is velük. Igyekszem mindig pontos lenni, az adott szavam betartom. A munkatársaim tudják, mindenben számíthatnak rám. Szeretnék olyan vezető lenni, aki nem csak követel, hanem megértő. Ez fontos: nem főnök, hanem vezető. Mert a vezető utat mutat és irányítja a csapatát. Egy családias hangulatú közösségben dolgozunk, csak így működhet az igazi csapatmunka.”
Hobbija szorosan kapcsolódik a sporthoz: CrossFit edzéseket végez. "Az edzés fontos része az életemnek, segít a stressz kezelésében és a jó közérzet fenntartásában"- mondta.
A jövőbeni tervekkel kapcsolatban megosztotta, hogy szívesen bővítené a vállalkozást. Az élelmezésvezető képzés elvégzése után érdeklődik az intézményi főzés iránt is, például idősek otthonainak vagy iskoláknak szívesen főzne a térségben, de ez egyelőre még csak tervben van.
„Úgy érzem, hogy a helyemen vagyok és megtaláltam azt, amit nagyon szívesen csinálnék egész életemben. A férjemmel közösen szeretnénk valami maradandót átadni majd a gyermekeinknek ebből a szempontból is. Igyekszem minél több időt tölteni a családommal, igazi, minőségi időt. A lendület? Mindig azt vallottam, hogy valami vagy sikerül vagy sikerül. A pozitív szemlélet a lételemem. Nem problémákat látok, hanem megoldandó feladatokat. Ha valami mégsem jön össze, akkor annak oka van. A hétköznapi életben meg kell találnunk az apró örömöket, néha egy-két kedves szó, egy gesztus, egy rövid beszélgetés elég ahhoz, hogy valakinek szebbé tegyük a napját. Ebben hiszek” - összegezte.
Az Erdei Konyha kedd és szombat között várja vendégeit Makón a Bárány utca 86. alatt, 11-15 óra között. Telefonon a 0670-377-14-95-ös számon rendelhetünk tőlük. A heti étlap és további információk Facebook oldalon érhetőek el, itt.
Nézd meg GALÉRIÁNKAT IS!