A makói Mihály-család a saját otthonát és a szomszédos házakat alakíttatta át a hagyományos vidéki ízeket kedvelők kedvelt szálláshelyévé. A hangulatos berendezés, a finom háztáji ízek, minőségi kézműves alapanyagok és finom borok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vendég úgy érzi, újra és újra vissza akar térni ide.
PR CIKK/REKLÁM/HIRDETÉS
Mi volt a legértékesebb ötletetek és hogyan építettétek fel?
Mihály Zoltán, tulajdonos, Szent Gellért Borház és Vendégfogadó: A Szent Gellért utcai családi házunk udvara nagyon pici volt. 1996-ban, amikor lehetőségünk adódott rá, hogy megvegyük a szomszéd házat, az volt a tervünk, hogy lebontjuk, és egy jó nagy udvart alakítunk ki magunknak. Később kiderült, hogy nincs olyan rossz állapotban ez a ház, így meghagytuk.Van a Balatonnál egy kis kertünk, ahol Barna bácsi, a szomszéd borászkodott. Édesapámtól egyszer azt kérdezte: az Alföldön nem lehetne eladni ezeket a finom badacsonyi borokat? Igazából innen indult az, hogy elkezdtünk termelői bort értékesíteni, akkor még Szürkebarát Borházként. 1999 január 5-én nyitottunk, és rögtön nagyon népszerűek lettünk, egy idősebb, a minőségi bort kedvelő generáció körében. Bővítettük is a kínálatot egri, villányi, tokaji borokkal.Hamar kiderült, hogy ezt komolyan kell venni, erre érdemes alapoznunk. Édesapám 2003-ban ment nyugdíjba, ekkor kezdtünk el komolyabban foglalkozni ezzel. Vendéglátóipari egységet alakítottunk ki, egy növekedés indult el fizikálisan is. Kerthelyiséget hoztunk létre. Később a következő házat is meg tudtuk vásárolni, a 2000-es évek elején hoztuk létre a melegkonyhát, innentől vendéglőként is működünk.Ez a klasszikus népies, rusztikus stílus alakult ki, szinte adta magát, hogy ilyen hangulatú legyen. Nagyon jó visszajelzéseink voltak már akkor is. Jöttek fiatalok, aki a bulik előtt ide jártak, később ez a generáció felnőtt, ezeknek egy része ma már ebédelni, esküvőkre vagy keresztelőkre járnak vissza. Menüzéssel és kiszállítással is foglalkozunk azóta.Igazából mi 2016-ra lettünk teljesen készen. Addig 1999-től, folyamatosan fejlesztettünk. Első osztályú, 8 szobás panziónk van, a Kézműves Éléskamra is kinyitott, ahol kizárólag minőségi, kézműves, magyar termékeket árulunk. A vendégeink meg tudják vásárolni itt azt a kolbászt, amiből mondjuk a reggelijük készült. Ez a három vonal, ami segíti egymást, és ha a vendég megérkezik, kap szobát, finom ételt, és tud vinni szuvenírt is magával.
Mi a legnagyobb álmotok, tervetek?
Apró dolgoknak tűnő, de fontos dolgok, olyanok, amiktől a vendég úgy érzi: „Ez igen!” Lehet, hogy közvetlenül nem veszi észre, de azt már igen, hogy mondjuk gyorsabb, kényelmesebb kiszolgálásban részesült. Van egy kemencénk, amit hétvégente begyújtunk, isteni finom ételek készülnek benne. Jó lenne élőzenés esteket is tartani, Makón régen ez szokás volt, és most is lenne rá igény.
Készíttettünk egy imagefilmet, több mint két évig dolgoztunk rajta, úgy gondolom nagyon mutatós és hangulatos lett, ez most, itt ezzel az interjúval debütál.
Amikor megépítettük a vendégfogadót a saját házunkból elköltöztünk azért, hogy panziót alakíthassunk ki belőle. Talán most lesz lehetőségünk, hogy családi házba költözhessünk. Áldozatok nélkül nem működik egy vállalkozás. Igen, hitelt vettünk fel, igen belevágtunk, és igen, nagyon sok álmatlan éjszaka, és az egész család munkája van benne. A legjobb érzés, amikor a vendég betér hozzánk és azt mondja, úgy érzi magát, mintha otthon lenne, akkor tudom, hogy jó úton járunk.Évekkel ezelőtt amikor ezt a fogadót megálmodtam arra gondoltam, jó lenne egy olyan helyet létrehozni a már meglévő vendéglő mellett, amire az emberek úgy gondolnak, hogy de jó lesz oda visszatérni, mert azt és úgy kapták, amit és ahogy kérték. Én itt vagyok reggeltől estig. Szinte itt élek. Szeretem, amikor pezseg az élet, mindig történik valami. Fontos az is, hogy a városban a turisztikai szereplők ne versenytársként, hanem partnerként tekintsenek egymásra. Makó nem egy egyhétvégés város, hanem akár egy egészhetes város is lehet. Ennyi időt is el lehet nálunk tölteni, de ehhez még sokat kell tenni.
Mit javasolsz azoknak, akik most indulnak el az útjukon?
Ne féljenek, és merjenek áldozatot hozni! Sok félelmük lesz, és ehhez sok hit kell. Nézzék meg, hogy mi az, amire valóban szükség van, és azután vágjanak bele. Egy vállalkozónak minden napja kockázatos, mert nem tudja, mit hoz a holnap. Minden nap a saját bőrét viszi a vásárra, mindent kockáztatva. Erre fel kell készülni lelkileg és mentálisan is. Mihály Zoltán, tulajdonos, Szent Gellért Borház és Vendégfogadó
Major Zsuzsanna, hírmenedzser
Likeold facebook oldalunkat!