A Forgatós Táncegyüttes #értékesötletek
2017. április 18. írta: MajorZsuzsanna

A Forgatós Táncegyüttes #értékesötletek

Nyolc évvel ezelőtt alakult egy közösség, ami a néptánc és a táncszínházi elemek ötvözésével rögtön kitűnt a megszokott produkciók közül. A hagyományok és a megújulás találkozása volt ez, ami sikerré nőtte ki magát. Persze sok minden kellett ehhez. Például konkrét célok, és folytonos tanulás. Doktor László a Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa beszélt a Forgatós Táncegyüttesről.

 17950083_1295641207150300_1817536826_o.jpg

Mi volt a legértékesebb ötletetek?

Doktor László a Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa: Egyértelműen a Forgatós Táncegyüttes létrehozása! Azzal a meggyőződéssel hívtuk életre, immár 8 éve együttesünket, hogy az autentikus néptáncot egy magas szakmai szinten műveljük, a tanítványainkat, táncosainkat megismertessük a néphagyományokkal, népi játékokkal, énekekkel, és ami a legfontosabb, megtanítsuk őket egy csapathoz tartozni. 

Emellett egy más színpadi irányzattal is ötvözni kívántuk a néptánc műfaját, és táncszínházi produkciókat is színpadra állítottunk, amelyben nem csak a táncos próbálhatja ki színészi adottságait, hanem a néző kulturális igényét, érzékét próbáljuk alakítani. A néptánc és a populárisabb zene találkozása új lehetőségeket nyit meg számunkra.

17976065_1295639717150449_553554822_o.jpg

Hogyan építettétek fel?

Az építkezés tudatosan, az alapoktól kezdődött. Először táncházakat tartottunk, ahol mindig volt egy-két személy, aki többet szeretett volna tanulni. Szép lassan merült fel az igény, hogy találkozzanak az emberek hetente többször is, és kezdjünk el egy komoly együttesi műhelymunkát. Egy együttes számára elengedhetetlen az utánpótlás, hiszen gyerekek nélkül nincs jövő. Ezért 2009 őszén gyerekek részére is meghirdettük a felvételt.

Azóta folyamatos a jelentkezés, együttesünk csoportjaiba bármikor, a tanév egészében lehet jelentkezni. Jelenleg már négy csoporttal működünk, és nagy öröm számunkra, hogy a gyarapodó létszámunk ellenére is családias légkört tudunk fent tartami, ahol a szülők is aktív közösségi életet élnek, segítik a háttérből a munkánkat.

17976507_1295641537150267_1976871807_o.jpg

Milyen terveitek vannak?  

Együttesünk fennállása óta folyamatosan jelen van a néptánc szakma, különböző rendezvényein, kapott már díjat a hiteles viseletért, táncosaink jelen vannak megyei népdaléneklési versenyeken, nemzetközi fesztiválokon mutathattuk be a magyar néptáncot, lehetőséget kaptunk, hogy 2015- ben Budapesten a Sportcsarnok előtt önálló táncszínházi produkciót mutathassunk be, és 2016. június 17-18- án, Budapesten, a Hősök terén egyedüli vidéki amatőr együttesként táncolhattunk az „Itt élned, halnod kell” gigaprodukcióban.18013080_1295639930483761_1706829394_o.jpg

2017. április 7- én Szegeden a XXVII. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptánc fesztiválon a Fürgelábak és a Lippentő csoportjaink kiváló szakmabeli zsűritől Arany minősítést kapott. Ez a komoly szakmai díj bebizonyította, hogy az együttesben magas szinten folyik a táncosaink szakmai képzése, és már csak ettől magas szint felé haladhatunk a munkánk során.

A terveinkkel éppen ezért magasra tesszük a mércét, a felnőtt együttessel szeretnénk a kiváló minősítést elérni, és minél több alkalommal szeretnénk városunk lakóit is megörvendeztetni bemutatóinkkal, illetve a világon egyre több helyen szeretnénk megmutatni, hogy milyen ereje is van a magyar néptáncnak, mert „a betonon is kinő a fű!”

17968605_1295642197150201_1172055016_o.jpg

Mit tanácsoltok másoknak? 

A sikerig rögös az út, és a kijelölt cél elérése után is tudni kell megújulni. Nehézség, buktató mindig van. Éppen ezért, csakis úgy lehet létrehozni, fenntartani, jól működtetni egy táncegyüttest, vagy bármilyen más szervezetet, ha a szakmai tudás és az elhivatottság találkozik…

Ma olyan magas a szakmai követelmény, elvárás, hogy folyamatos önképzésre, gyűjtésre, továbbképzéseken való részvételre van szükség. És még egy fontos dolog:

Ne szégyelljünk segítséget, tanácsot kérni tapasztaltabb mestereinktől, kollégáinktól! Mindig legyen előttünk cél! Cél, ami katalizátorként működik, ami kudarc esetén is tovább tudja lendíteni az embert!  De ami még ennél is fontosabb számomra: a tanítványok őszinte, vágyakozással teli tekintete! Ha ez a kapocs ott van tanár és tanítvány között, akkor már a siker felé a miénk! Doktor László a Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa

Sebő Ferenc szavait idézem zárásként:„A hagyomány nem rab, hogy őrizni kelljen, nem beteg, hogy ápolni kelljen. A hagyomány az van, amit használni kell, jól kell működtetni.„

Major Zsuzsanna, majormedia.hu

Ha tetszett a cikk, likeold face oldalunkat!

Likeold facebook oldalunkat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2312433683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása