Megnézheted, hogy készül a kecskesajt, belekortyolhatsz a fincsi, friss tejbe az ország déli részén, igazi falusi környezetben. A kiszombori Lila Akác Panzió működtetésébe az egész család besegít, a vendéglátód pedig egyébként vőfély. Hangulatos beszélgetések, finom falatok, eredeti falusi környezet. Hogy hogyan alakították ki? Értékes Ötletek interjúsorozatunkban erről kérdeztük Baranyai Csaba tulajdonost.
Mi volt a legértékesebb ötletük?
Baranyi Csaba, tulajdonos, Lila Akác Panzió: A feleségemmel együtt találtuk ki, sokat gondolkoztunk, hogy mibe is vágjunk a napi munka mellett. A falusi turizmus felé hajlottunk, én az állattartással is akartam valamilyen szinten foglalkozni, így végül összeállt a kép.
Miért éppen kecskéket tartanak?
Hat hónapos voltam, amikor elvesztettük a testvéremet, édesanyámnak nem volt teje, amivel engem etetett. Apa vett egy kecskét, hogy táplálni tudjanak. Állítólag az első szó, amit kimondtam, nem is az volt, hogy apa, vagy anya, hanem az, hogy: Tette! Ugye, a kecske.
Így lett az állatsimogató is?
Láttuk, hogy Magyarországon több helyen működik az, hogy állatsimogató is van a panziónál, teljesen kézenfekvő volt, hogy ha már vannak kecskéink, bevonjuk ezt is a szolgáltatások közé. Magát a panziót, Széchenyis pályázattal kezdtük működtetni, 2003-ban. Azután bővítettük tovább, a szolgáltatásokat is. Most már 20 anyakecskével dolgozunk. Eltolt ellés van, vagyis nem egy időpontban, hanem februárban és nyáron is van produktum. Egyébként, aki eljön hozzánk, az betekintést nyerhet a kecskesajt készítésbe is.
Hogyan építették fel?
Családi vállalkozásként indult, és most is, akkor amikor nem tudok helyt állni, mert egyébként vőfélyként lakodalomban vagyok, vagy elmegyünk kikapcsolódni a feleségemmel, akkor a gyerekek segítenek. Két lányom, és egy fiam van. Mindenki segít.
Vőfélykedik?
Igen, 1993 óta vőfély vagyok. Már erre a nyárra is nagyon sok foglalásom van. Szoktam is viccelődni, hogy, aki nálunk száll meg, az egy vőfély magánéletébe is betekintést nyerhet.
Milyen tejtermékeik vannak?
10 fajta kecskesajtunk van, a natúrtól kezdve a a füstölt fokhagymásig szinte minden. Szezonálisan zöldségekkel ízesítettek is vannak, medvehagymás, kapros például. Tejet folyamatosan tudunk adni. Görcsösen ragaszkodom hozzá, hogy színtiszta kecsketejből készüljön minden. Nincs semmi hozzáadott dolog, ezért is viszik kisbabáknak vagy tejallergiásoknak is.
Milyen terveik vannak?
A szolgáltatásokat szeretnénk bővíteni. Kialakítunk egy kerti konyhát is, ahol lehet sütögetni, főzni. Szeretnénk, több programot tartani, már vannak elképzeléseink, de erről nem szeretnék még mindent elárulni. A sajtot is szeretnénk tökéletesíteni. Elindultunk egy jó úton, de mindig van mit fejlődni.
Mit tanácsol másoknak?
Fel kell mérni, azt hogy mire van igény. Még akkor is érdemes tervezni, ha kiadásba kerül az elején. Közvéleménykutatás, piackutatás, mire lehet szükség, van e rá igény, honnan, mit lehet beszerezni hozzá, szóval érdemes készíteni egy üzleti tervet, ami jó alap lesz. Baranyi Csaba, tulajdonos, Lila Akác Panzió
Elérhetőség:
Kiszombor, Szántó Kovács u. 54, 6775
Major Zsuzsanna,majormedia.hu
Likeold facebook oldalunkat!