Kiss Krisztina könyve a legjobb választás, ha vállalkozni szeretnél #értékesötletek
2020. június 03. írta: MajorZsuzsanna

Kiss Krisztina könyve a legjobb választás, ha vállalkozni szeretnél #értékesötletek

20200419_190847_1.jpg

A Vállalkozói 1*1 abban segít, hogy a legjobb döntést hozhasd meg, amikor vállalkozó leszel. Amikor azzal szembesülsz, hogy te leszel a mindenes, iránymutatás kellene, mert az álmaid, a céljaid és a tehetséged megvan, de mondjuk, nem tudod, hogyan adózz. Vágj bele, olvasd el, és lépd meg, amire régóta vágytál: függetlenség, egy átlátható rendszerben. Építsd fel az álmaid ezzel a könyvvel.

 

PR CIKK/REKLÁM/HIRDETÉS

Azért, hogy ne később fizesd meg a rossz döntéseid árát, hogy biztos lépésekkel indulhass el a vállalkozói lét felé, mostantól nagy segítség lesz Kiss Krisztina a Ködmön Könyvelőiroda Kft. alapító, ügyvezető Vállalkozói 1*1 című könyve. Krisztina KKV tanácsadó és mérlegképes könyvelő is, aki 25 éve van a pályán, és 17 vezeti az irodáját. Csapattal dolgozik, de minden ügyféllel személyesen is találkozik, vagy beszél, hiszen erről semmiképpen sem mondana le. Nagyon nehéz csak úgy a semmiből felépíteni egy vállalkozást. Emlékszem, amikor rájöttem mennyi mindent kell egy kézben tartanom, majdnem elsírtam magam. Jól jött volna ez a könyv. De jó hír, most már elkészült. Nektek már könnyebb lesz. Kiss Krisztinával az új könyv kapcsán beszélgettünk.

75362427_945732149138514_8368503760598597632_o.jpg

A korona-vírus veszélyhelyzet sok új dolgot hozott az életünkbe. Sokan döntöttek úgy, hogy belevágnak, és végre megalapítják a saját vállalkozásukat. Viszont aki nem olyan szerencsés, hogy a családból már eleve hozott vállalkozói tudása van, az bizony könnyen elveszhet a jogszabályok között, már a tervezésnél. Miben tudsz segíteni?

A mikro-, kis- és középvállalkozások a célcsoportom. Márpedig, ha valaki most tervezi, hogy vállalkozó lesz, akkor nagy eséllyel közöttük lesz. A Ködmön Könyvelőiroda széles adózási palettával foglalkozik, az egészen kicsiktől akár a Zrt.-ig. Izgalmas látni, végigkísérni az ügyfeleinket a fejlődési útjukon az alapítástól, akár a későbbi megszűnésig. Egy vállalkozó már az induláskor tele lehet kérdéssel. Milyen adózási formát válasszak? Mennyit, és mikor kell majd fizetnem? Ez teljesen természetes. Viszont eddig nem igazán volt olyan szakirodalom, ami segített neki eligazodni a jogszabályok között. Érthetően, egyszerűen. A Vállalkozói 1*1 ezt pótolja.

Hogyan kezdtél el ezzel a szakterülettel foglalkozni?

Szerencsés vagyok, mert szinte körbeölelt a szakma. Az édesanyám könyvvizsgáló volt, az első férjem édesanyjának könyvelőirodája volt, és részben azt örököltem tovább. Az ügyfelek bizalmat adtak nekem, sok ügyfél jött át, akik - ha mondhatom így- a kicsik közé tartoznak. Azt látom, hogy nekik van a legnagyobb szükségük arra, hogy kicsit tágabb körben kapjanak segítséget. Én nem akarok egy lenni a sok könyvelő közül. Sokszor hallottam tőlük, hogy már előttem megjárták. Olyanokkal, akik csak átvették a pénzt, az iratokat, és valójában nem nagyon jelentettek segítséget nekik.

Mi a célod, a szakmai hitvallásod?

Az a célom, hogy a KKV szektorba tartozó kisvállalkozók ismerjék meg a vállalkozás alapjait. Legyenek tisztában a jogaikkal és a kötelezettségeikkel, képesek legyenek tudatos döntéseket hozni az üzletük fejlődését illetően, és legyenek nagyon büszkék arra, amit megteremtettek.

20200418_091242.jpg

Mi a legfontosabb neked a munkád során?

Az ember. Az, hogy miért hozta létre egyáltalán a maga kis vállalkozását. Ez egy szerelem dolog? A szakmáját annyira szereti, hogy belevágott, vagy jó üzletet lát benne, esetleg mindkettő? Munkahelyet teremtene, vagy sokkal komplexebb elképzelései is vannak?

Érdekelnek az álmai, a céljai. Hiszen ezek felépítésében szeretek részt venni a kezdetektől egészen odáig, hogy hogyan lehet munkaerőt felvenni. Melyek a megvalósítás részletei, milyen szerződések kellenek hozzá, hogyan fejlődik a vállalkozás, milyen pénzügyi mutatói vannak, sorolhatnám… Vannak sokan, akiket az elmúlt két évtized alatt mára végig, akár a továbbadásig, vagy a megszűnésig elkísértem.

Mennyire gyakori, hogy családon belül öröklődik egy vállalkozás, a tudás?

Nekem mindig szívhez szóló az, amikor egy család, a szülők és a gyerekek együtt kezdeményeznek valamit, vagy mondjuk a szülő megalapította a vállalkozást, és a gyerekek tovább viszik. Csodás látni, amikor sikereket érnek el benne, fejlesztik. Ez olyan szép, hagyományteremtő. Van szerencsém olyan családdal együtt dolgozni, ahol a papa halála után már eltelt 15 év, és a gyermekei tovább viszik most is a vállalkozást. Ugyanazzal a névvel és tevékenységgel. De a kisvállalkozások között ma már igen ritka az "apáról fiúra" szálló vállalkozás.

img_3290.jpg

Vannak olyanok is, akik nem rendelkeznek ilyen alappal. Nekik is tudsz segíteni?

Persze. Sok befutott ügyfelet láttam, aki mondjuk kis faluból indultak, egyedül, fiatalon, mindenfajta extra tudás és szakképesítés nélkül. Van olyan, aki mára Magyarország egyik legnagyobb cégének lett a beszállítója, külföldi üzleteket hozott, és 100 milliós árbevételt ér el. Példaértékű az is, amikor valaki a semmiből építkezik, és sikeres.

Pedig van egy furcsa beidegződés a vállalkozóknál, hogy pénzt csak pénzből lehet teremteni, meg hátszéllel…

Igen, sokszor találkozom ezzel, de sokan vannak, akik erre rácáfolnak. Ma nem létezik Magyarországon olyan átfogó szolgáltatás, vagy iskola ahol el lehetne sajátítani azt, hogy hogyan induljunk el. Azt tudjuk, hogy egyetlen szakmának van előírva, hogy vállalkozási alapismeretekkel kell rendelkeznie, mielőtt belefog a tevékenységébe valaki, ez a taxis. Ennyi. Ezen kívül Magyarországon nincs más ilyen, és mivel iskolarendszerben sem lehet elsajátítani, innentől kezdve a vállalkozók kevés ismerettel vágnak bele a vállalkozásuk, vagy cégük alapításába. Van egy rossz beidegződés a könyvelőkkel szemben is.

20200225_203406.jpg

Félnek tőletek, ahelyett, hogy bíznának bennetek?

Valami ilyesmi. Sokan azt hiszik, hogy a könyvelő az adóhatóság és a vállalkozó közötti rossz, akinek azért kell fizetni, hogy megmondja, mennyi adót fizessek az államnak. Az egyik célom, hogy ezen a szemléletmódon változtassak. Azt se felejtsük el, hogy vannak, akik megpróbálnak kibújni az adózás alól, és folyton azt látják, az állam a rossz végrehajtó, akinek csak fizetni kell a kötelező kvótát, és ez egy nyűg. Pedig, egyszerűen arról van szó, hogy nem érti, látja át, mi, miért fontos és optimális. Ezért, könnyen ördögi körbe kerülhet, hiszen egy induló vállalkozó nem tud finanszírozni egy jogászt, egy könyvelőt, egy pénzügyi tanácsadót, egy befektetési tanácsadót, egy hitelügyintéző, egy banki szakembert, egy munkajogászt azonnal. Ezért úgy gondolja, keres egy könyvelőt és ezzel minden le van tudva, pedig sokszor ez kevés. Én sem akarok mindenhez érteni, csak a szakmámhoz. Ugyanakkor olyan kapcsolati rendszert alakítottam ki az évek során, hogy tudom, kihez, mivel kell fordulni, hova kell továbblépni.

Mondhatjuk azt, hogy aki bizonytalan, aki tervezgeti csak az első lépést, aki még nem mert belevágni egy saját vállalkozásba, annak meg tudod adni a kezdő segítséget?

Nagyon szívesen segítek a döntéstől egészen végig az útjukon. Most már itt van a könyv is, amibe belelapozhat, amiből tanulhat, ami segít neki. Az egyszemélyes egyéni vállalkozó takarítótól a közel egymilliárdos árbevételű autóbérlőig van mindenféle ügyfelünk. A tanácsadásnál, és a konzultációknál, a szerződéskötésnél velem is találkozik az, aki az irodánkhoz fordul. Nagyon régóta álmodoztam arról, hogy szeretnék egy olyan könnyen használható anyagot létrehozni, ami kifejezetten arról szól, hogy milyen alapinformációkkal kell rendelkeznie egy vállalkozónak ahhoz, hogy képben legyen, és döntéseket tudjon hozni.

szerkesztett.jpg

Miben segít még a könyv?

A vállalkozók, akikkel javarészt találkozom, szakmailag nagyon jók. Jól felkészültek, iskolai végzettséggel rendelkeznek, gyakorlati tapasztalataik vannak, viszont a vállalkozási alapismeretek ismeretlenek nekik. A kezdetekkor a család, a barátok, az ismerősök segítik őket tanácsokkal, amelyek nem biztos, hogy szakmailag helytállóak. Hiába adott minden ahhoz, hogy sikeres legyen, ha később kiütközik valami nagy hiba, amit nem tudott. Szeretném ebből a rossz szokásból kibillenteni azokat, akik vállalkozni szeretnének. A könyv egy olyan tudást ad, ami nem paragrafusokat sorol fel, hanem konkrétan abban irányítja el, nekik mire lehet szüksége. Katás legyen? Céget alapítson? Tudnia kell, mire számíthat, ha hoz egy döntést.

Mi javasolsz azoknak, akik most indulnak el ezen az úton?

Az első, és legfontosabb az, hogy az önmagukban történő befektetés a lehető legjobb befektetés. Semmi nem hoz annyit a kasszába, mint a saját vállalkozásból elért profit. Itt nemcsak az anyagiakat értem, hanem az önbecsülést, a büszkeséget, az elért sikereket. Amikor valaki vállalkozó lesz egyszemélyben lesz titkárnő, postás, ügyintéző, értékesítő, könyvelő, és sorolhatnám. Ha erre felkészül, és tudja, milyen feladatai lesznek, hogyan oldja meg őket, akkor egy erős, jó indulással kezdhet bele az álmai megvalósításába.

A könyvet itt rendelheted meg: https://vallalkozoi1x1.hu/

Honlap címün: https://www.kodmonkonyveloiroda.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/kodmon.konyveloiroda

Major Zsuzsanna, hírmenedzser

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8715738454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása