A szerelem jó fájdalomcsillapító, az illatokkal pedig szerelmesek lehetünk

A kaliforniai Stanford Egyetem orvosi karának kutatói szerelmes egyetemi hallgatókon végeztek kísérleteket, érdekes megállapításra jutottak. De nem csak ők. Az illatok születésünktől kezdve hatással vannak ránk. 28158024_1599161106840477_8470442992597991424_n_1.JPG

PR CIKK

 A kutatók olyan párokat választottak ki tesztükhöz, akik legfeljebb 9 hónapja voltak együtt, és szándékosan a szerelem szenvedélyes, korai szakaszára figyeltek. Erről néhány éve számolt be Sean Mackey, a kutatás vezetője a Der Spiegel című német lapnak, amit azután itthon az MTI is leközölt. Olyan alanyokra volt szükségük, akik szinte megszállottan gondolnak és vágynak szerelmükre. Mivel a szerelem e korai szakasza igen hasonló egy függőséghez, a kutatók azt gyanították, hogy érzületei ugyanazokon az agyterületeken alakulnak ki, mint a függőség hatásai.
dx7ny19xcaemxv-.JPG

„A tizenöt kiválasztott résztvevőnek hoznia kellett egy-egy fényképet szerelméről, illetve egy számára éppoly vonzó ismerősről. A kutatók felváltva mutatták fel nekik a fényképeket, miközben az alanyok kezében hőstimulátort hevítettek fel, hogy enyhe fájdalmat idézzenek elő. Ezzel egy időben a kutatók mágneses rezonancia tomográffal jegyezték fel az agy aktivitását. A hallgatóknak ezen kívül figyelemelterelő kérdéseket is feltettek, kizárandó azt az eshetőséget, hogy a szerelem csak figyelemelterelő hatása miatt mérsékli a fájdalmat”- számoltak be a hírről. 

Arra az eredményre jutottak, hogy: a szerelem és a figyelem elterelése egyaránt csökkenti a fájdalmat, és mindkettő hatékonyabb, mint a vonzó ismerősre vetett pillantás.

Ehhez kapcsolódik, hogy aki éppen nem szerelmes, annak is van esélye az alternatív fájdalomcsillapításra. Vidám filmek vetítése közben a kísérleti alanyok sokkal jobban elviselték a jéghideg víz okozta fájdalmat, és az édes illatok is segítenek kibírni a fizikai fájdalmat.30087723_2011532785766619_3307546334600364032_n.JPG

Hogy ez mennyire lehet igaz, arról Bakacsi Márkot kérdeztem, aki nem csak a kriptovaluták megtakarításához ért, hanem egy új üzleti rendszert is kidolgozott parfümök értékesítésére. Ennek első lépése az volt, hogy megtanulja, melyik illat, mire is jó, azon túl, hogy kellemes. Márk arról számolt be, hogy valóban vannak illatok, amik az agy különböző területeire, vagy éppen az érzelmeinkre lehetnek hatással. 

"A szaglás az öt érzékszerv közül a legbonyolultabb és legkevésbé érthetőbb. Azonban az egyetlen érzékelési útvonal, mely egyenesen az agyba vezet. Egy illat erőteljesen idéz fel bennünk rég elfeledett emlékeket! Nem is akármilyeneket: rendkívül intimeket, érzelem dúsakat, vagy gyermekkoriakat. 

29087874_353245805165898_8033494632178384896_n.JPG

Nem csak általában az embereknek, de minden egyes embernek saját, csak rá jellemző és az életkorral folyamatosan változó illata van. Sokszor nem is vagyunk tisztában azzal, miért vonzódunk valakihez: vajon külseje, személyisége, humora vagy briliáns észjárása ragadott magával bennünket?

Ami biztos: a másik fél egyedi, emberi illata és az ehhez adódó, általa használt illatszerek befolyásolják érzelmeinket, szexuális vonzódásunkat – ha akarjuk, ha nem. Szaglóképességünk tulajdonságait a parfümipar szakemberei pontosan ismerik, és az illatok megkomponálásánál, tervezésénél figyelembe veszik.

 Az 5 legerősebb szerelemébresztő illat: ámbra, jázmin, szantálfa, ilang-ilang, rózsa"- összegezte Márk.

Ha valaki szeretné megismerni a parfümök világát, Márkot keresheti, ezeken az elérhetőségeken: 

Bakacsi Márk

Tel.:06/20/3149704

Face: https://www.facebook.com/ateparfumosod/

Insta: ateparfumosodMajor Zsuzsanna, hírmenedzser

 fotók: pouvre.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5614173709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

GiftHunter

 Vadássz ajándékokra mobillal, vagy csatlakozz vállalkozóként! Itt töltheted le:

Ha időjárás, akkor:

27_hu.png