A hibáimból tanulok - 7 kérdés egy 24 éves újságíróhoz #értékesötletek

nevtelen_6.pngMennyire nehéz az újságírás? Mi vezetett a pályára? Porcza Bíborka vagyok 24 éves fiatal és kíváncsi. Most 7 olyan kérdésre válaszolok, amire egy újságírónak tudnia kell felelni.

 

rfger.png
Téged mindig az újságírás vonzott?


Eredetileg művészeti tanulmányokkal indultam neki az életnek. Tervező grafikát végeztem, de a középiskolában eléggé elvették ettől a kedvemet. Fejlődésorientált típus vagyok, csak ott érzem jól magam, ahol tanulhatok valamit és ez a középiskolában nem valósult meg. Így inkább írni kezdtem. Már előtte is írtam történeteket, persze csak magamnak, amikor sikerült megcsípnek egy újságírói gyakornoki állást. Próba szerencse gondoltam, jelentkeztem mindenféle tapasztalat nélkül úgy voltam vele, hogy maximum visszautasítanak.


Az újságírás és a tervezőgrafika két külön irányzat. Nehéz volt beletanulni az újságírásba?


Néha azt se tudtam mit csinálok. Tudtam, hogy élesbe megy a történet és most meg fognak jelenni az írásaim egy online felületen, amit bárki láthat akármikor. Ennek a tudata idegen volt számomra. Ezért nagyon ráfeszültem, hogy jól írjak, nem is lettek olyan cikkeim, amilyeneket szerettem volna. Később jöttem csak rá, hogy nem kell mindent egyből tudnom, hagynom kell, hogy amatőr legyek. Meg kell engednem magamnak, hogy hibázzak, mert abból tanulok a legtöbbet, csak így érhetek el sikereket. Amint elengedtem, hogy tökéletes legyek hirtelen több dolgot láttam meg, ami segítette a munkámat, mint előtte.

camera-1447349_960_720.jpg
Mennyire magányos ez a fajta munka?


Én úgy vagyok vele, ha igazán szeretek valamit bármeddig el tudok piszmogni vele. Sokan mondják, hogy az írás magányos műfaj, nos talán az. De közben annyi sok érdekes emberrel ismerkedik meg az újságíró, annyi történet, élmény részese lehet, amit az olvasó elé tár. Szerintem vannak dolgok, amiket önállóan kell véghez vinni, máskor pedig fontosabb az együttműködés.


Szerinted ki az ideális újságíró?


Én arra jöttem rá a saját tapasztalataim alapján, hogy azok, akik kitartóak és kíváncsiak, hogy kreativitás is szükséges hozzá, az már a legelején tisztázódott bennem. Akárcsak az, hogy rugalmas legyen az illető. Előfordulhat olyan, hogy többször kell az interjúalany után rohangálni. AZ írás egyfajta szabadság, amivel máshol nem nagyon találkoztam, ugyanakkor nem könnyű munka. Kutatásból áll, fegyelemből, kitartásból, tettből, de ha nem látnék benne semmi kalandot, tudást és vágyat, hogy ezt megosszam az olvasókkal, akkor kályhakészítőnek mennék és hagynám a bánatba az egészet.


Létezik olyan, amit missziónak érzel az újságírással kapcsolatban?


Nem mondhatnám. Inkább szeretném az olvasó elé tárni, hogy mennyi olyan ember van a világban, akik érdekesek és különösek. Úgy mutatni be helyszíneket, hogy az olvasó ott akarjon lenni.

typewriter-801921_960_720.jpg
Milyen terveid vannak?


Újságíróként/íróként még van bőven mit bizonyítanom. A pályám elején vagyok, de természetesen szeretnék elérni szakmai sikereket. Az első és legfontosabb tervem mindenképp az, hogy főállásban tudjak írni, akár külsős újságíróként, akár alkalmazottként, hogy 100%-an ezt csinálhassam. Rengeteg fejlődés vár rám és én azt mondom, hogy nincs rosszabb az elvesztegetett lehetőségeknél.


Mit jelent számodra a siker?


Nekem a siker az, amiért megdolgozom és bizonyítom magamnak, hogy itt a helyem. Én abban hiszek, hogy a siker egy cél, amit el kell érnem és, ha elértem, akkor onnan hogyan tudok jobb lenni.

Köszönjük Porcza Bíborkának az  interjút. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1812674809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

GiftHunter

 Vadássz ajándékokra mobillal, vagy csatlakozz vállalkozóként! Itt töltheted le:

Ha időjárás, akkor:

27_hu.png