Ne lopj, ne kelts gyűlöletet, és maradj hiteles- ÚJ Médiaetikai kódexet alkotunk
2018. június 05. írta: MajorZsuzsanna

Ne lopj, ne kelts gyűlöletet, és maradj hiteles- ÚJ Médiaetikai kódexet alkotunk

A bloggerek, vloggerek, influencerek és digitális tartalomgyártók is használhatják ezt a kódexet, hiszen ők az új hírközlők. Csatlakozz!
img_0293.jpg

Ez a kódex a hiteles, pontos, független tájékoztatást segíti, tisztességesen védi az újságírói, blogger, vlogger, influenszer, szövegíró és tartalomgyártó szakmát, a nyilatkozókat, és olyan elveket fogalmaz meg, amelyek 2021-ben  is megfelelnek a technikai változásoknak. Kiterjedhet az influencerekre, bloggerekre és vloggerekre is. A kódex folyamatosan bővülhet.


A kódexet bárki használhatja, és kiteheti a hivatkozását a saját felületeire. Annyit kérünk, hogy ezt emailben jelezze a info@hirmenedzser.hu címre, hogy feltüntessük a kódex használói között.

A kódex célja egy olyan közösen megfogalmazott értékrend betartása, ami a tisztességes munkánkat segíti, tekintettel a hatályos jogszabályokra, törvényekre, összhangban az alkotmánnyal, a médiatörvényekkel, és egyéb szabályozásokkal. Minden ide vonatkozó magyar és európai törvény a kódex fölött áll, azonban etikai kérdésekben szükséges egy közös értékrendszer kidolgozása. 


1. Hitelesség. Anyagaink, tartalmaink hiteles információkat tartalmaznak, a nyilatkozók önként nyilatkoztak, mondandójuk valóságtartalmáért ők maguk vállalják a felelősséget. 

2. Igaziság. Nem használunk olyan fotókat, képeket, videókat, amiket másoktól lopunk, kizárólag saját tartalmakat, másoktól engedéllyel kapott tartalmakat, vagy díjmentesen használható, jogtiszta tartalmakat közlünk. Nem használunk olyan manipulált képeket, videókat, szövegeket, amik kárt okozhatnak másnak.

3. Harcolunk az álhírek ellen, sosem közlünk félrevezető információt, nem osztunk meg ilyet. Lehetőségeinkhez mérten tájékoztató anyagokat készítünk az álhírek veszélyeiről, a tudatos médiafogyasztást segítjük. 

4. Jogunk van ahhoz, hogy azokat a tartalmakat közöljük, amiket szeretnénk, ezt törvényesen, minden jogszabályt betartva tesszük. 

5. Nyitottak vagyunk az újdonságokra. Senkit sem ítélünk el sem nemzetiségi, faji, nemi, pártpolitikai, vallási, és egyéb bármilyen szegregációt szolgáló tulajdonsága alapján. 

6. Elítéljük az uszítást, a fenyegetést, a terrort, a drog- és alkoholfogyasztás népszerűsítését, az erőszakot, a gyermekek és nők, férfiak, állatok bántalmazását, és mindennemű erőszakra vagy kirekesztésre törekvő téma, cikk, hivatkozás közlését.

7. Együttműködőek vagyunk az összes újságíróval, médiában dolgozóval, a fotósokkal, videósokkal, tudósítókkal, műsorvezetőkkel. Sosem közlünk olyan tartalmat, ami bármelyik kollégával szemben sértő, megalázó lenne. Tiszteletben tartjuk egymás hivatását, szakmáját.

8. Fontosnak tartjuk az újságírói hivatás szakmai, pártatlan megőrzését. Az értékes hírközlést támogatjuk. 

9. Tiszteletben tartjuk az olvasók véleményét, de nem adunk teret a kommentekben a gyűlöletkeltésnek, a kirekesztésnek, vagy annak, hogy egymást sértegessék, megalázzák, mások személyiségi jogait, vagy jóhírnevét megsértsék.

10. Kiállunk a munkatársaink, nyilatkozóink mellett. 

11. Magyarország és az Európai Unió hatályos jogszabályait betartva működünk, elfogadjuk ezeket, és tiszteletben tartjuk. 

12. Fenntartjuk a jogot a lista bővítésére. 

13. Szívesen adunk hírt jótékony célokról, önzetlen munkákról, kezdeményezésekről. Támogatjuk a környezetvédelmet, a médiatudatosságot, a szabad döntéshez való jogot, az Y generációs törekvéseket. Nem fogadunk el pénzt rászorulóktól. Munkánk része, hogy hírt adjunk azokról, akik éppen segítségre szorulnak. 

14. Híradással támogatjuk azokat, akiket kirekesztenek, azokat, akik sokszor a társadalmi sztereotípiák miatt rossz előítélettel találkoznak.

15. Baleset, katasztrófa helyszínén nem mutatunk olyan képet, és nem közlünk olyan információt, ami kegyeletsértő lenne, vagy nem lenne etikus.

16. Az emberi élet fontosságát tartjuk szem előtt. 

17. Tiszteljük a nyilatkozóinkat, a többi újságírót, a szervezeteket, vállalatokat és minden embert, akivel kapcsolatba kerülünk a munkánk során. Feltételezzük róluk, hogy minden esetben jóhiszeműen, ők is tisztelettel, bizalommal járnak el felénk. 

18. A szakmai tisztesség, a megbízhatóság, a politkai és világnézet függetlenség, és a szociális érzékenység feladataink.

19. Nem adunk ki információkat az interjúalanyainkról, nyilatkozókról, azok személyes adatairól, nézeteiről.

20. Nem vállaljuk a felelősséget azért, amit az olvasó érteni akar egy anyagból. 

21. Minden nyilatkozónak joga van a névtelenséghez, és ahhoz, hogy a nyilatkozattételét azt követő 24 órán belül, írásban visszamondja a nyilvános e-mail címünkön. Nekünk jogunk van eldönteni, hogy névtelen nyilatkozatot megjelentetünk-e.

22. Jogunk van ahhoz, hogy magunk döntsünk róla, milyen cikkeket, meddig jelenítünk meg. 

23. Nem engedünk a megfélemlítésnek, a zsarolásnak, a fenyegetésnek, semmilyen törvényellenes cselekedetnek az újságírókkal szemben. Amit ilyen megtörténik azonnal nyilvánosságra hozzuk. 

24. Nem közlünk másokról tudatosan olyan képeket, videókat, amik kellemetlen helyzetbe hoznák, kivéve, ha törvénysértést követ el közben, és a felvétel nyilvánosságra hozatala közérdeket szolgál, és nem sért semmilyen törvényt. Amíg bíróság előtt nem bizonyított, senkit sem tekinthetünk bűnösnek.

25. Nem közlünk véleményt egy cikkben úgy, hogy mintha az hír lenne. Nem fogalmazunk meg véleményt a hírműfajokban. 

26. Nem fizetünk nyilatkozatért. 

27. Újságíróinknak joguk van megvédeni szakmai kompetenciáikat, hitelességüket, erkölcsi nézeteiket. 

28. Jogunk van ahhoz, hogy vészszükség esetén, alapos indokkal ne közöljünk hírt valamiről.

29. A nyilatkozónknak joga van ahhoz, hogy a szó szerinti idézetet tőle, vagy a ráeső tartalmi részt egy cikkből megkapja előzetesen. Erre való igényét az interjú felvételekor jelezheti, és írásban nyújthatja be a nyilvános email címünkre. Nincs joga, beleszólása azon részekbe, amik nem őt érintik. Nem mondhatja meg, mit írjon az újságíró. 

30. Az érdekeink nem befolyásolhatják a szabad hírközlést.

31. Nem közlünk hallomás alapján, piaci pletyka vagy egyéb nem hiteles forrásból híreket. 

32. Kiegyensúlyozottságra törekszünk. Ha egy fontos politikai vagy közéleti témáról aduk hírt, akkor minden lényeges szereplőt megszólaltatunk. Minden esetben mi döntünk erről.

33. Jól láthatóan a kereskedelmi szabályozásoknak megfelelően feltüntetjük, ha egy anyag szponzorált, Pr cikk, hirdetés, reklám. 

34.  Nem készítünk felvételeket aljas szándékból másokról. 

35. Hivatkozunk arra, ha más portálról, oldalról, médiumtól származik az alaphírünk.

36. Nem készítünk olyan anyagot, ami okot adhat arra, hogy fogyatékkal élőt, bármilyen hátrányos helyzetben lévő embert nevetség tárgyává tegye.

37. Tudatosan nem állatjuk be nyilatkozóinkat abba szerepbe, mintha buták lennének. 

38. Nem használunk fel olyan információt az anyagainkhoz, aminek szükségtelen a megjelenése az adott hírhez kapcsolódóan, és feleslegesen hoznánk ezzel kellemetlen helyzetbe a nyilatkozót.

39. Készítünk olyan oktatóanyagokat, amik az újságírói szakma megértését segítik, vagy mások tanulását a szakmáról.

40. Elfogadjuk, hogy az influencerek, a bloggerek és vloggerek hírközlők. Segítjük egymás munkáját.

41. Készítünk interjúkat telefonon, messengeren, és olyan internetes platformokon, amelyek megkönnyítik a munkánkat. 

42. Híranyagokat gyűjtünk az online térből, a facebookról, az instagramról a vloggerektől, bloggerektől és más médiumoktól is, azonban szem előtt tartjuk ezek hitelességét, valóságtartalmát, és minden esetben hivatkozunk a forrásra.

43. Nem nevetünk ki, szégyenítünk meg, gúnyolunk ki interjúalany, vagy kollégákat.

44. Együttműködés- ebben hiszünk. 

45. Szem előtt tartjuk a Magyar Helyesírás Szabályait, azonban ha a műfaj, a stílus megengedi, jogunk van ahhoz, hogy úgy írjunk, ahogyan csak szeretnénk. 

46. Megértjük, és elfogadjuk, hogy az influencerek, digitális nomádok, újságírók reklámbevételre tehetnek szert a tevékenységeik során, azonban ezt jól láthatóan jelöljük, és sohasem állítunk valótlanságot pénzért. 

47. "A hír szent, a vélemény szabad!" Nem mossuk össze a kettőt. Soha. Segítünk az olvasóinknak abban, hogy tudjanak róla, hírt vagy vélemény olvasnak! 

48. Információt csak törvényesen és etikus módon gyűjtünk. Nem fotózunk a kocsiablakból, nem küldünk drónt mások háza fölé, és nem printszkrineljük a messenger beszélgetéseinket. Kivéve, ha oknyomozó anyagot készítünk, és az anyag nyilvánosságra hozatala közérdek. 

49. Mindenkinek joga van a magánélethez. Az újságíróknak, ifluencereknek, vloggereknek, bloggereknek is. 

50. Lehetőséget adunk a közölt információk helyesbítésére. 

51. Az újságíró elsődlegesen ember. Az emberi élet védelme fontosabb feladata, mint a szakmája.

52. Folyamatosan képezzük magunkat, online tanulunk, reagálunk az újdonságokra, szívesen tanulunk egymástól.

53. Bővítjük ezt a kódexet. Tiszteletben tartjuk az eddig elkészült korábbi etikai kódexeket is.

2018.06.04. 

 Ha hibát találsz a kódexben, vagy bővítenéd írj az info@hirmenedzser.hu címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9514025314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása